If you truly love someone

Zo een boeiende tekst.
Dikwijls merk ik dat mensen ervan uitgaan dat het begin van een relatie van een leien dakje moet lopen anders is die relatie gedoemd om te mislukken. Om dan met een “next” naar de volgende “optie” te kijken. Deze tekst gaat, voor mij, in eerste instantie over zelfliefde. Over de kunst om evenwicht te houden tussen enerzijds “weten” wat je wil en anderzijds je grenzen bewaren, je eigenwaarde hooghouden. Dat houdt vooral werken aan jezelf in.
Wanneer “weet” je wat, of beter wie, je wil? Dat is iets dat je niet zomaar even kan beredeneren, laat staan kiezen. Je kan dat niet “exact” definiëren. Het is eerder een continu werken aan een benadering van. Dan komt er die ene persoon in je leven waar het op slag voelt als een thuiskomen, er is herkenning, hier ben ik nog geweest ook al is het contact nieuw. De lat is hoog gelegd, het “weten” is scherper gesteld.
Hoe zit het met die eigenliefde? Staat die op een laag pitje, zoek je onbewust, naar invulling door een ander?
Dan zijn er die grenzen, je eigen waarde. Wanneer het stroef loopt komt dat evenwicht in de picture. Wat ga je doen? Ga je je grenzen, je eigenwaarde, verlagen? Ga je de lat lager leggen? Zeg je “next”? Of blijf je bij, dit is het wat ik wil en ga je “wachten”. Misschien is het nodig dat je, beide, afzonderlijk, zelfwerk moet verrichten? En dat die lat die hoog ligt ook maakt dat je in die richting geleid wordt.

In heel wat zelfwerk komt het voor dat je tegen bepaalde grenzen aanloopt. Alsof er bepaalde zaken maar niet willen lukken. Je blijft als het ware op diezelfde manier reageren op bepaalde triggers, acties, situaties. Een oorzaak kan soms in het verleden liggen. We maken een gebeurtenis mee waarop we toen, niet op de gepaste manier konden reageren. We hadden niet de nodige kennis, de omstandigheden waren er niet naar, we konden niet anders, … Wat er dan ontstaat is een incongruentie, we programmeren ons om op een bepaalde manier te reageren. Zonder het te beseffen is dat iets wat we in ons verdere leven meenemen.
Loop je tegen bepaalde zaken aan. Wil je dingen aanpakken, veranderen, maar wil het maar niet lukken. Sinds kort ben ik gestart als coach om samen met jou op zoek te gaan naar die incongruentie, naar dat meest oorspronkelijke beeld. Naar waar het is ontstaan om het zo te zeggen. En om dan te integreren, zodat je het verleden kan afsluiten en met een heldere blik op de toekomst verder kan.

Geef een reactie